شیوه های دعوت فرزندان به نماز توسط خانواده
نماز
اولين سؤال قيامت نماز است.

شيوه هاي دعوت فرزندان به نماز توسط خانواده

 يكي از دغدغه هاي بهبود ارزشهاي خانواده درخصوص فرزندان اين است كه فرزندان ما از چه زماني بايد نماز بخوانند و آنان چگونه بايد با فرهنگ نماز خو بگيرند و بدان علاقه مند شوند . نمازخواندن بايد با الزام و اجبار صورت پذيرد يا زمينه هاي لازم براي انتخاب آزادانه و از روي رغبت و علاقه ايجادگردد ؟ چگونه فرهنگ نماز در دل و روح فرزندان ما تجلي گردد...

همه ما مي دانيم كه انسانها در مراحل مختلف زندگي داراي نيازمندي هاي متفاوتي هستند . تامين نيازهاي انسانها مبتني بر شرايط رشد باعث تسهيل و تسريع رشد جسمي و سلامت رواني آنان خواهد گرديد . بايد توجه داشت كه نيازهاي افراد انساني درمراحل مختلف سني متفاوت است و به همين دليل در هر مرحله از رشد بايد با تناسب و يژگيهاي آن مرحله سني برنامه ريزي و اقدام نمود .

يكي از نيازهاي فطري انسان ، نياز به عبوديت و پرستش است لذا پرستش خداوند نيازي دروني است بنابراين پايه پاسخ منطقي به چنين نيازي بايد به مقتضاي رشد جسمي و روحي انسان ها باشد و برنامه ريزي بايد چاشني كار باشد . مربيان اعتقاد دارند موفقيت برنامه ها رابطه مستقيم با تناسب اين برنامه ها با ويژگيهاي جسمي - عاطفه - عقلاني و رواني كودكان و نوجوانان دارد. شيوه پاسخ به چنين نيازي در مراحل مختلف سني راهكارهاي و معيارهاي ويژه خود را مي طلبد . اگر راهكارها متناسب با ويژگيهاي خود باشد تاثيرات لازم را بر جاي خواهد گذاشت و مخصوصا در تامين نيازمندي به پرستش مناسب با ويژگيهاي فرد نباشد  به بيزاري و بي علاقگي خواهد انجاميد . در بين ما مسلمانان پرستش خداوند بيش از هر عبارت ديگر در نمازگذاردن تجلي مي يابد . . لذا در ذهن و ميل تمام فرزندان ما ميل به نماز واحكام ديني وجود دارد فقط بر ماست كه آنها را در راه صحيح هدايت كنيم . به طوريكه ميل فرزندان به نماز بصورت داوطلبانه و از روي ميل و رغبت باشد . مثلا كودكان تا قبل از هفت سالگي پدران و مادران را قهرمانان واقعي و بلا منازع زندگي خويش مي شمارند و از اغلب رفتارهاي آنها الگو سازي      مي­كنند . در چنين سني ، اگر پدر و مادر فرزندان ما نمازگزار باشند و انجام   رفتار  نماز در نزد آنان از اهميت لازم برخوردار باشد، فرزندان يا فرزند از روي علاقه و داوطلبانه رفتار « نمازگزار » را درون سازي و با انجام آن بدون هيچگونه تحميل يا الزامي فرهنگ رفتاري نمازرا الگوسازي مي نمايند. درهفت سال دوم دانش آموز مربيان خود را الگو و اسوه انتخاب مي كند كه با احترام خاص به آنان نگاه مي كنند و از روي رغبت و تمايل، نظرات و پيشنهادهاي آنان را عملي مي سازند. نماز توسط مربيان مي تواند زمينه مناسبي در ايجاد رفتار نماز ميان كودكان و نوجوانان گردد و فرهنگ نماز را در بين آنان ترويج نمايد.

در هفت سال سوم : گروه دوستان و بخصوص دوستاني كه قدرت رهبري بيشتري دارند مي توانند تاثير شگرف داشته باشند چنانچه گروه دوستان و بخصوص افراد ارشد و رهبر گروه به اقامه نماز علاقه مند باشند چنين رفتاري مورد تبعيت و الگو پذيري اعضاء قرار مي گيرد و آنان رغبت چنين رفتاري را خواهند پذيرفت.

از ديگر شيوه هاي رفتار سازي نماز در كودكان و نوجوانان ، ايجاد تغييرات مطلوب رفتاري است. مثلا روانشناسان رفتار گرا پاداش را به عنوان محرك تقويت و ايجاد رفتار مطلوب مي شناسندو روانشناسان شناختي ايجاد بينش و بصيرت و نگرش را شرط ايجادرفتار و نگرش مطلوب مي دانند لازم به ذكر است كه پاداش مي بايست بالافاصله بعد از انجام رفتار ارائه گردد و اين عمل بيشتر براي كودكان و نوجوانان محرك بسيار قوي است كه نتيجه بخش خواهد بود. و در جمع بندي نهايي بايد گفت رفتارهاي مناسب و موثر پدر و مادر براي نماز خوان كردن فرزندان در اقسام ذيل خلاصه مي گردد:

1- بالا بردن سطح آگاهي و شناخت فرزندان به طور غير مستقيم نسبت به فوايد نماز و نقش آن در زندگي انسان

2- مشاوره با علماء ، روانشناسان كه در اين زمينه مهارت دارند.

3- زبان نرم و گويا با حكمت و موعظه و گفت و گوي جذاب و دل پسند در باره نماز و عمل به واجبات ديني

4- فراهم كردن امكانات دلپذير مانند (زيباسازي محل -تهيه عطر - تهيه سجاده ) كوتاه بودن برنامه         نماز - تشويق و استمرار آن

5- تمرين عملي يعني به اتفاق نماز خواندن به اين صورت كه پدر و مادر از فرزند بخواهند كه هم زمان با آنها به نماز بايستند و هر چه آنها به زبان جاري كردند او نيز تكرار كند.

6- بردن فرزند خويش به اماكن مذهبي و شركت دادن آنها در نماز جماعت

7- تهيه و نمايش فيلم هايي در باره نماز

8- بررسي شيوه هاي تربيتي دعوت قرآن كريم به عبوديت و بندگي خداوند بزرگ نيز مي تواند نوجوانان و جوانان را نسبت به نماز راغب و علاقمند سازد. و در پايان بايد گفت نماز پردازگاه روح ، جويبار      تطهير كننده ،   روشنايي چشم عارفان ، تكيه گاه مطمئين سالكان و رهپويان و پشتوانه آرامش و تسكين روان انسان است و نماز بهشتي است كه انسان را براي اعتلاء و انبساط درون خويش مي آفريد.

 

تهيه و تدوين : ابراهيم الهامي تبار

 

 

 

 

منابع :

- روانشناسي پرورشي - دكتر علي اكبر سيف

- كاربرد روانشناسي در آموزش - رابرت بيلر

- نظريه هاي يادگيري - ارنست هيلكارد

برگرفته از كتاب خانواده و نماز به حكم جمعي از نويسندگان

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

اولين سؤال قيامت نماز است.
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان نماز و آدرس ali1505.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 48
بازدید دیروز : 41
بازدید هفته : 192
بازدید ماه : 187
بازدید کل : 98444
تعداد مطالب : 117
تعداد نظرات : 12
تعداد آنلاین : 1

دایرکتوری افسران ارزشی اوقات شرعی

”چهارمین